Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowe ślimaczki
Kroki postępowania
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Po dokładnym rozmieszaniu składników rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta (poza tłuszczem). Po około 10 minutach wyrabiania dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut.
Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
Gotujemy budyń i przygotowujemy czereśnie.
Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Ciepłe smarujemy lukrem.
BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem, doprowadzając do zagotowanie. Do drugiej połowy dodajemy żółtka i mąkę, które dokładnie mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące się mleko i gotujemy przez około 2 minuty. Ugotowany budyń lekko studzimy.
Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.