Czereśniowe ślimaczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    0,5 kg
  • masło

    0,5 kostki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • jajko

    2 duże sztuki

Lukier:

  • mleko

    3 łyżki
  • cukier puder

    ok. 6 łyżek
  • mąka

    1 łyżeczka
  • cukier

    2-3 łyżki do smaku
  • żółtko jajek

    2 sztuki

Dodatkowo:

  • jajko

    do smarowania
  • czereśnie

    ok. 0,5 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czereśniowe ślimaczki foto

Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Po dokładnym rozmieszaniu składników rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta (poza tłuszczem). Po około 10 minutach wyrabiania dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut.

Krok 2 - Czereśniowe ślimaczki foto

Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
Gotujemy budyń i przygotowujemy czereśnie.

Krok 3 - Czereśniowe ślimaczki foto
Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń.
Krok 4 - Czereśniowe ślimaczki foto
Całość posypujemy czereśniami i zawijamy w rulon.
Krok 5 - Czereśniowe ślimaczki foto
Gotowy rulon tniemy plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Ciepłe smarujemy lukrem.
Krok 6 - Czereśniowe ślimaczki foto
BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.



Krok 7 - Czereśniowe ślimaczki foto
LUKIER:
Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
Jadwiga/Jaga85
Wbrew pozorom drożdżówki szybko i łatwo się robi - szkoda tylko że także szybko znikają :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 29.01.2015 00:49
pysznie wyglądają.
IZABELA29 26.01.2015 11:47
cudowne i przepyszne
Kuchenka 26.01.2015 10:51
wyglądają mega obłędnie, myślę że to taki smak lata w środku zimy :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat