Chrust czyli faworki Pyzy

Chrust czyli faworki Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej zwykłej

    2-2,5
  • łyżeczki soli

    1/4
  • czubata łyżka cukru pudru

    1
  • czubata łyżka masła lub margaryny (dałam Palmę)

    1
  • jajka

    2
  • łyżka spirytusu

    1
  • szkl. kwaśnej, gęstej śmietany

    1/2
  • cukier puder

    do oprószenia:
  • smalec

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę (nie wsypuję od razu całej mąki ponieważ jej ilość w cieście zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany)z cukrem pudrem i solą, dodać miękką margarynę, rozetrzeć palcami z sypkimi składnikami tak, aby nie było większych grudek. Następnie wbić jajka, dodać śmietanę, wlać spirytus i zagnieść szybko ciasto - składniki mają się tylko połączyć a ciasto powinno mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny. Jeśli jest zbyt luźne to dosypać trochę mąki. Tak przygotowane ciasto przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków (koleżanka tak zrobiła bo nie chciało jej się brudzić maszynki). Po takim przemieleniu ciasto jest wystarczająco napowietrzone i możemy przystąpić do wałkowania. Ciasto dzielimy na 4-6 części, każdą wałkujemy cienko, bardzo cienko podsypując mąką bo się lepi i radełkiem albo nożem kroimy na paski szer ok.3 cm i dł. ok.10cm lub dłuższe. Każdy pasek nacinamy wzdłuż, m/w na środku na dł.1-2 cm i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. W szerokim rondlu roztapiamy smalec (ja zawsze smażę je na smalcu) albo rozgrzewamy olej. Powinien być bardzo gorący - aby sprawdzić czy jest dobry możemy wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli wypłynie od razu to tłuszcz jest gotowy. Kiedy smalec się nagrzeje kładziemy luźno faworki otrzepując je wcześniej z nadmiaru mąki, po kilka sztuk w jednej partii bo bardzo rosną, i smażymy na złoto z obu stron. Przewracać można np. widelcem. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz lub tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W taki sposób smażymy kolejne partie aż do wyczerpania ciasta. Kiedy nieco ostygną oprószamy je cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

21.02.2014 16:56
Do każdego prawie się przyczepiasz o podanie typu mąki a Ty sama nie podajesz .Samemu trzeba być w porządku , żeby innym zwracać uwagę. Ja bym się wstydziła wobec użytkowników tak jak Ty postępujesz . No nie każdy jest inteligentny.

agogo2

27.01.2012 20:02
dobre

Miki

23.01.2012 19:39
mniam

Marybeth

18.10.2011 13:41
Pewnie pyszne :)

BozenA

02.09.2011 17:19
cudne

BozenA

02.09.2011 17:19
cudne

byMJ

14.08.2011 00:03
smakowite wypróbuje.

jeta72

05.04.2011 12:40
Ale nabrałam ochoty;)

mehia

19.02.2011 17:12
muszę również wypróbować . dzięki za przepis :)

izapozdro

29.01.2011 18:11
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat