Tort feta

Tort feta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    140 gram
  • majonez

    4 łyżka
  • musztarda

    1 łyżka
  • mięso wędzone

    150 gram
  • szynka

    150 gram
  • ogórki kiszone

    9 szt
  • pomidory bez skóry

    3 szt
  • szczypiorek

  • pieprz czamy mielony Prymat

  • chleb

    500 gram
  • ser feta

    200 gram
  • twaróg

    300 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy, dodajemy majonez, musztardę.. Następnie kroimy drobno wędzone mięso, szynkę, ogórki, pomidory /wcześniej pozbawione pestek i skórki/.
Masę dzielimy na 3 części.

I część mieszamy z wędzonką i szczypiorkiem.
II część mieszamy z szynką i pieprzem
III część mieszamy z pomidorami i ogórkiem.

Z całego chleba obkrawamy skórkę. Kroimy go poziomo na 4 części /tak jak biszkopt na tort/. Trzy części chleba smarujemy masą. Każda inną. Następnie nakładamy jedną warstwę na drugiej a ostatnią część chleba tą nie posmarowaną kładziemy na wierzch. Lekko wszystko dociskamy.

Ser feta i twaróg mieszamy razem i doprawiamy do smaku. pieprzem. Masą smarujemy boki i wierzch „tortu”. Wstawiamy do lodówki na około 2 godzin. Dekorujemy wierzch plasterkami pomidora i ogórków.
W wersji dla osób nie jedzących czerwonego mięsa, szynkę zastępujemy ugotowanym mięsem drobiowym np. z piersi kurczaka a mięso wędzone wędzonym łososiem. /inwencja dowolna/.
Również pomidory i ogórki można dowolnie zamieniać w zależności co kto lubi

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jola1512

14.03.2011 10:47
dość ciekawe

wiktor188

08.10.2010 21:05
ciekawy przepis

Karolcia12

03.10.2010 10:28
bardzo ciekawy przepis i nazwa

Katarzyna/kate1980

28.09.2010 13:01
super

pipi765

25.09.2010 12:13
ciekawy przepis

pauluna

13.06.2010 15:56
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat