odc. 54 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 54: Rillettes z łososia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    250 g
  • łosoś wędzony

    100 g
  • masło

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • szczypiorek

  • śmietana 36%

    2 łyżeczki
  • przyprawa do ryb

  • imbir mielony

  • chleb

    kilka kromek
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 54: Rillettes z łososia foto
Z łososia świeżego odkrawamy skórę i tłuszcz. Następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy porządnie solą, pieprzem, przyprawą do ryb oraz imbirem z obu stron. Polewamy odrobiną oleju.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 54: Rillettes z łososia foto
Wkładamy do piekarnika ustawionego na 170 - 180 stopni na 13-15 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 54: Rillettes z łososia foto
W tym czasie z łososia wędzonego odkrawamy skórę, kroimy w paski, a następnie siekamy. Wrzucamy do miski i dosypujemy posiekany szczypiorek.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 54: Rillettes z łososia foto
Po ok. 15 minutach wyjmujemy łososia z piekarnika i wykładamy do innej miseczki.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 54: Rillettes z łososia foto
Rozdrabniamy i dorzucamy do miski z łososiem wędzonym i szczypiorkiem. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło (jeśli masło jest twarde i ciężko się rozprowadza, można dodać odrobinę śmietany) i ponownie wszystko dobrze mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 54: Rillettes z łososia foto
Pastę doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Na koniec skrapiamy sokiem z połówki cytryny.Tak powstałą pastę wkładamy na 5 minut do lodówki.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 54: Rillettes z łososia foto
Po tym czasie wyjmujemy i smarujemy nią kromki chleba. Kanapki układamy na talerzach przyozdobionych pomidorkami i sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat