Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Mięsne klopsiki curry w chlebkach pita

5.0
(28)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Takie wieprzowo-wołowe klopsiki podane w chlebkach pita to doskonała przekąska na lunch albo kolację, a także ciekawa propozycja dla dzieci.

Składniki:

Klopsiki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe
500 gramów
jajko
2 sztuki
cebula
1 sztuka
masło
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
do smaku
Sklep Prymat
musztarda
2 łyżki
Sklep Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Dodatki:

pita
4 sztuki
papryka czerwona
2 sztuki
liście sałaty
4 sztuki
olej do smażenia
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
sok z cytryny
2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
majonez
250 gramów
pomidorki koktajlowe
12 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne klopsiki curry w chlebkach pita

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażoną cebulę, jajka, musztardę, curry, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami, po czym odstaw do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie z połączonych składników uformuj kulki. Następnie podsmaż je na 4 łyżkach oleju lub upiecz w piekarniku na papierze do pieczenia, w 200°C przez ok. 30 minut. Czas smażenia/pieczenia zależy od wielkości kulek. Gotowe klopsiki będą miały ciemny kolor.

Umyte przedtem papryki posiekaj w paski i podsmaż na patelni aż ściemnieją i staną się miękkie.

Przygotuj dressing. Do majonezu dodaj pieprz, trochę soli, słodką paprykę i suszony czosnek, po czym całość wymieszaj. Umytą sałatę dopraw sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem i pozostaw na kilka minut.

Podgrzej chlebki pita w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku w 150°C przez 5-10 minut, a następnie natnij każdy tworząc kieszeń. Nie rozcinaj całych chlebków, bo wówczas farsz może wypływać ze środka.

Gdy chlebki będą gotowe wysmaruj je w środku sosem. Następnie kieszonki wypełnij sałatą, podsmażoną papryką, przeciętymi na pół pomidorki koktajlowymi oraz przygotowanymi wcześniej klopsikami.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak