Mięsne klopsiki curry w chlebkach pita

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Takie wieprzowo-wołowe klopsiki podane w chlebkach pita to doskonała przekąska na lunch albo kolację, a także ciekawa propozycja dla dzieci.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • jajka

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • masło

  • sól do smaku

  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • musztarda

    2 łyżki

Dodatki:

  • pita

  • papryka czerwona

    2 szt.
  • liście sałaty

  • olej do smażenia

  • oliwa

  • sok z cytryny

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • majonez

    250 g
  • pomidorki koktajlowe

    12 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażoną cebulę, jajka, musztardę, sól i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami, po czym odstaw do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie z połączonych składników uformuj kulki. Następnie podsmaż je na 4 łyżkach oleju lub upiecz w piekarniku na papierze do pieczenia, w 200°C przez ok. 30 minut. Czas smażenia/pieczenia zależy od wielkości kulek. Gotowe klopsiki będą miały ciemny kolor.

Umyte przedtem papryki posiekaj w paski i podsmaż na patelni aż ściemnieją i staną się miękkie.

Przygotuj dressing. Do majonezu dodaj pieprz, trochę soli, słodką paprykę i suszony czosnek, po czym całość wymieszaj. Umytą sałatę dopraw sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem i pozostaw na kilka minut.

Podgrzej chlebki pita w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku w 150°C przez 5-10 minut, a następnie natnij każdy tworząc kieszeń. Nie rozcinaj całych chlebków, bo wówczas farsz może wypływać ze środka.

Gdy chlebki będą gotowe wysmaruj je w środku sosem. Następnie kieszonki wypełnij sałatą, podsmażoną papryką, przeciętymi na pół pomidorki koktajlowymi oraz przygotowanymi wcześniej klopsikami.

Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat