Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne klopsiki curry w chlebkach pita
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażoną cebulę, jajka, musztardę, curry, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami, po czym odstaw do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie z połączonych składników uformuj kulki. Następnie podsmaż je na 4 łyżkach oleju lub upiecz w piekarniku na papierze do pieczenia, w 200°C przez ok. 30 minut. Czas smażenia/pieczenia zależy od wielkości kulek. Gotowe klopsiki będą miały ciemny kolor.
Umyte przedtem papryki posiekaj w paski i podsmaż na patelni aż ściemnieją i staną się miękkie.
Przygotuj dressing. Do majonezu dodaj pieprz, trochę soli, słodką paprykę i suszony czosnek, po czym całość wymieszaj. Umytą sałatę dopraw sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem i pozostaw na kilka minut.
Podgrzej chlebki pita w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku w 150°C przez 5-10 minut, a następnie natnij każdy tworząc kieszeń. Nie rozcinaj całych chlebków, bo wówczas farsz może wypływać ze środka.
Gdy chlebki będą gotowe wysmaruj je w środku sosem. Następnie kieszonki wypełnij sałatą, podsmażoną papryką, przeciętymi na pół pomidorki koktajlowymi oraz przygotowanymi wcześniej klopsikami.
Smacznego!