Domowy hamburger

Domowy hamburger

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • ciepłe mleko

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżeczki
  • drożdże

    20 g
  • jajko

    1 sztuka
  • sezam

    do smaku
  • mięso mielone

    600 g
  • musztarda

    3 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sałata

    5 liści
  • ogórek kiszony

    2 sztuki
  • ser żółty

    100 g
  • sos chili

    do smaku
  • cebula czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w 50 ml cieplej wody. Mąkę przesiać do miski. Dodac cukier, sól, olej, mleko i rozpuszczone drożdze. Wyrobić ciasto i odstawć w cieple miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na 5 częsci, z każdej uformować bulkę i odstawić na 20 min. Bulki posmarowac jajkiem i posypac sezamem. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Mięso polaczyc z musztardą, sola i pieprzem. Uformowac plaskie kotlety i smażyc na oleju 6-7 min. Na kotlety polozyc odrobine sera i wstawic do piekarnika. kiedy ser sie rozpusci, do piekarnika wlozyc na chwile przekrojone bulki. Wzbogacic dowolnymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat