Zupa kapuściana Pyzy

Zupa kapuściana Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusty włoskiej, ok. 1-1,5 kg

    1/2
  • pęczek cebulki dymki ze szczypiorem

    1
  • marchewka

    1
  • pietruszka korzeń

    1
  • białe cebule

    2
  • papryki czerwonej

    1/2
  • papryki żółtej

    1/2
  • duże ząbki czosnku

    4
  • czubata łyżeczka suszonej bazylii

    1
  • pęczka świeżej natki pietruszki

    1/2
  • puszka pomidorów w przecierze

    1
  • seler

    1 nieduży korzeń
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa oczyszczamy, obieramy i płuczemy. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w m/w 1 cm kostkę; cebulę w półplasterki, dymkę siekamy nie za drobno, kapustę kroimy w paski, tak samo paprykę. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą tak aby je odrobinę przykrywała i gotujemy 10-15 min. aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dosypujemy suszone zioła i dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy też pomidory z puszki, razem z zalewą. Jeśli nie mamy pomidorów możemy dodać przecier pomidorowy, ale taki bez soli i cukru. Gotujemy zupę następne 15-30 min. Ja lubię takie lekko chrupiące warzywa, ale można pogotować dłużej. Do tej zupy nie dodajemy żadnego wywaru z mięsa, żadnej soli ani kostek rosołowych!!! Jest postna i dietetyczna aż do bólu zatem musimy ją dobrze doprawić świeżymi lub suszonymi ziołami. Jest dość jałowa, ale da się zjeść. Taką zupę możemy jeść nawet kilka razy dziennie, posypując ją sobie jeszcze świeżą natką albo ziołami. Dobrze jest ugotować duży gar (wtedy z podwójnej porcji) na 2-4 dni i mieć pod ręką w lodówce. Ta zupa dostarcza mnóstwo witamin i błonnika a prawie wcale kalorii. Aby strawić taką ilość składników roślinnych nasz organizm musi zużytkować wiele energii a co za tym idzie spalamy więcej tkanki tłuszczowej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewaa

10.06.2011 23:28
pysznie i zdrowo:)

ZEWA

26.09.2010 00:02
jak zwykle smacznie, zdrowo i kolorowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat