Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z kokosem
4 jaja
7 dkg mąki
12 dkg cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa\"
4 białka
15 dkg cukru pudru
15 dkg wiórek kokosowych
1 łyzeczka mąki ziemniaczanej
1 nepełna łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
5 żółtek
12 dkg cukru
1,5 szklanki mleka
4 dkg mąki ziemniaczanej
1 kostka masła (250g)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka bardzo mocnego naparu kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
Do nasączenia biszkoptu :
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyzka soku z cytryny
2-3 łyżki spirytusu
Z podanych składników upiec biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno. dodawac po jednym żółtku , na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać . ,upiec. Wkładka kokosowa:białka ubić na sztywno,kokos zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i wymieszać z pianą, upiec na złoty kolor ...ok. 25-30 min.Masa budyniowa:żółtka utrzeć z cukrem, dodać pół szklanki zimnego mleka, mąkę ziemniaczaną i wszystko zmiksować.Resztę mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym, wlać utarte żółtka i ostrożnie ugotować mieszając ,aby nie powstały grudki.Masło utrzeć na puch i dogawać po łyżce zimny budyń, utrzeć krem dodając na końcu kawę do smaku .
Biszkopt przekroić na pół nasączyć ponczem posmarować połową kremu , położyć placek kokosowy , posmarować drugą częścią kremui przykryć drugim nasączonym krążkiem biszkoptu. Wierzch można polać dowolną polewą ja dałam masę krówkową (dla mnie za słodka ) natomiast ciasto jest bardzo smaczne.
około minuty temu · Lubię to! ·