Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z dżemem jagodowym
Babeczki z nadzieniem z dżemu to przepis, który polubicie za prostotę i szybkość. Jaki dżem wybrać do babeczek? Jaki macie w domu :) Może być jagodowy, truskawkowy, malinowy, jabłkowy. Każdy będzie odpowiedni. Babeczki z nadzieniem z dżemu są odpowiednio miękkie i wilgotne. Ważne, aby piec je w odpowiedniej temperaturze i nie przesadzić z czasem, bo wtedy babeczki stracą swoją wilgotność.
Jajko rozmącić ze szklanką mleka i wlać olej. Oddzielnie przesiać mąkę ze szczyptą soli, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Wymieszać i wlać "mokre" składniki. Delikatnie całość wymieszać.
Foremki (najlepiej papierowe) napełniać ciastem do 1/3 wysokości. Wkładać do każdej po łyżeczce dżemu i uzupełniać ciastem (ale nie do końca foremek, by muffinki nie "uciekły" nam z nich po upieczeniu).
Wsadzić do piekarnika na 20 min. do rozgrzanego do 200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.