Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z dżemem jagodowym

4.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Babeczki z nadzieniem z dżemu - łatwy i szybki sposób na smaczny deser. Jak zrobić babeczki z nadzieniem z dżemu i jaki dżem wybrać?

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 8 gramów
jajko 1 sztuka
olej 100 mililitrów
dżem jagodowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z dżemem jagodowym

Babeczki z nadzieniem z dżemu to przepis, który polubicie za prostotę i szybkość. Jaki dżem wybrać do babeczek? Jaki macie w domu :) Może być jagodowy, truskawkowy, malinowy, jabłkowy. Każdy będzie odpowiedni. Babeczki z nadzieniem z dżemu są odpowiednio miękkie i wilgotne. Ważne, aby piec je w odpowiedniej temperaturze i nie przesadzić z czasem, bo wtedy babeczki stracą swoją wilgotność. 

Jajko rozmącić ze szklanką mleka i wlać olej. Oddzielnie przesiać mąkę ze szczyptą soli, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.

Wymieszać i wlać "mokre" składniki. Delikatnie całość wymieszać.

Foremki (najlepiej papierowe) napełniać ciastem do 1/3 wysokości. Wkładać do każdej po łyżeczce dżemu i uzupełniać ciastem (ale nie do końca foremek, by muffinki nie "uciekły" nam z nich po upieczeniu).

Wsadzić do piekarnika na 20 min. do rozgrzanego do 200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Inne, ciekawe przepisy na babeczki:

babeczki z daktylami

babeczki z gruszkami

babeczki z jabłkami i kruszonką

babeczki z lemon curd

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 01.05.2012 23:25
mmm...pycha! :)
ewelinapac 19.12.2011 21:41
mniam
Mysiunia 07.05.2011 07:25
ładnie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak