Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki daktylowe
Babeczki z daktylami - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać ten słodki wypiek.
- Postaw na daktyle dobrej jakości,
- Daktyle przed dodaniem do ciasta należy pokroić na mniejsze kawałki,
- Unikaj zbyt długiego mieszania ciasta,
- Możesz do babeczek z daktylami dodać także garść orzechów,
Gotowe babeczki możesz udekorować na dowolny sposób.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obie mąki, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski.
Dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy.
Jajko roztrzepujemy z cukrem, olejem, jogurtem i olejkiem śmietanowym.
Dodajemy do miski z suchymi składnikami i mieszamy (tylko do połączenia składników ).
Ciastem napełniamy foremki (ja jak zwykle korzystałam z silikonowych) do 3/4 wysokości.
Posypujemy kandyzowanym cukrem.
Pieczemy ok. 25 minut/170 C.
* Po upieczeniu można śmiało posypać jeszcze odrobiną tegoż cukru podgrzanego sekundkę na patelni.