Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z lemon curd i włoską bezą
Babeczki z lemon curd to prawdziwa uczta dla wszystkich wielbicieli słodkości. Tak przygotowana babeczki możesz podać jako deser po uroczystym obiedzie lub do kawy, herbaty w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Ten deser Was urzeknie smakiem i chętnie będziecie do niego wracać. Możecie eksperymentować - zamiast bezy włoskiej, babeczki z lemon curd posypać kruszonką lub migdałami.
W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd.
W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier i sok z cytryny.
Gdy masło zacznie się roztapiać roztrzepać całość rózgą, aż masa stanie się jednolita.
Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Przelać do słoika i schłodzić w lodówce.
Muffiny.
Przygotować dwie miski.
W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre.
Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek.
Mokre wlać do suchego i wymieszać.
Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, i do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut.
Beza.
W rondelku zagotować wodę z cukrem.
Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić).
Białka wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę.
Mikser nastawić na średnie obroty i, stopniowo wlewając gorący syrop, ubijać, aż masa ostygnie.
W muffinach po przestudzeniu, ostrym nożykiem wykroić dość głębokie otwory, które wypełnić lemon curd.
Na wierzchu, przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić "obłoczek" z bezy.