Gąsówki nagie marynowane

Gąsówki nagie marynowane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg gąsówek nagich

    2
  • korzenie pietruszki

    2
  • cebule czerwone

    2-3
  • szkl. octu spirytusowego 10%

    1,5
  • szkl. wody

    4
  • łyżek cukru

    6
  • czubata łyżka soli do obgotowania grzybów+1 łyżka do zalewy

    1
  • liście laurowe

    4
  • łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego

    1
  • ziarenek ziela angielskiego

    8
  • łyżeczka ziaren gorczycy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 min.. Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pietruszkę obrać, pokroić w krążki albo wyciąć kwiatki. Zagotować ok. 2 l wody, dodać sól, wrzucić pokrojone warzywa, obgotować je przez ok. 3 min. wyjąć, osączyć. Grzyby podzielić na 2-3 porcje, każdą obgotować w tej samej wodzie co warzywa przez ok. 5-8 min. osączyć. W wyparzonych słoikach układać na dnie po trochu cebuli i pietruszki, na to grzyby i znów warstwa warzyw. Zalać wrzącą, przecedzoną zalewą, zakręcić słoiki i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Marynaty są dobre do jedzenia po min. 2 tyg..

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.10.2013 22:39
akurat nie ja, ale naukowcy mykolodzy

Smaczna_B

30.10.2013 16:46
ale nazwa ...nagie.. toś wymyśliła

Izabela/bella81

29.09.2011 12:09
Takich grzybków nigdy nie jadłam. Nawet nie wiedziałam, że są jadalne ;)

Neetka90

27.08.2011 11:43
ciekawe jak smakuje ;-)

IZABELA29

01.10.2010 08:25
nasze grzybki ukochane

Patrycja42

12.06.2010 22:08
Nie wiem które zdjęcie jest zdjęciem gotowym !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat