Przepis i sposób przygotowania na: Sernik karmelowy na piernikowym spodzie
Herbatniki drobno pokruszyć, najlepiej w maszynce do mielenia lub blenderze. Dodać stopione masło i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wyłożyć ciastem spód tortownicy (o średnicy 30 cm) i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Masa serowa:
Ser przemleć dokładnie aż będzie gładki. Dodawać kolejno cukier, całe jajka, śmietanę, masę karmelową i budyń. Dokładnie wyrobić. Przełożyć na przygotowany spód.
Piec około 75 minut w temp 180 C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, podchylić lekko i zostawić sernik do ostudzenia. Następnie włożyć sernik do lodówki najlepiej na całą noc. Dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
--> można uzyć sera twarogowego z wiadereczka żeby sobie ułatwić prace.