Przepis i sposób przygotowania na: Sernik sułtański
SKŁADNIKI OD 6-13 SĄ NA MASĘ SEROWĄ.
Mąkę na ciasto wymieszaj z kakao, posiekaj ze schłodzonym masłem, dodaj cukier puder i śmietanę. Szybko zagnieść, z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż na ok 2 godziny do lodówki. Rodzynki dokładnie opłucz, zalej ciepła wodą, odstaw, żeby napęczniały. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem, cukrem wanilinowym, startą skórką z cytryny oraz wyciśniętym z niej sokiem. Twaróg zmiksuj z masłem. Białka ubij na sztywna pianę. Twaróg dokładnie wymieszaj z masą żółtkową i kaszą manną, delikatnie wymieszaj (najlepiej łyżką) z ubitymi białkami i osączonymi rodzynkami. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek, wyłóż nim dno tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Przykryj masę serową. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 1990 stopni C, piecz ok godzinę.