Przepis i sposób przygotowania na: Sernik winogronowy
SKŁADNIKI OD 4-9 SĄ NA MASĘ SEROWA
Herbatniki dokładnie pokrusz (np możesz je włożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć wałkiem do ciasta). W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone herbatniki oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj. Taką jeszcze ciepłą masę wyłóż dno tortownicy, wyrównaj powierzchnię, używając do tego łyżki, wystudź, wstaw do lodówki. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody, napęczniałą podgrzej, aby się rozpuściła, wystudź. Winogrona dokładnie umyj, osusz, oddziel od gałązki. Każdy owoc przekrój na pół i usuń z niego pestki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym, połącz z serkiem homogenizowanym. Żelatynę połącz z 2-3 łyżkami masy, dodaj do całości, dokładnie wymieszaj. Masę serową wyłóż na spód z herbatników. Powciskaj w nią połówki winogron, całość zastudź. Posyp cukrem pudrem.