Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

befsztyk w winie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rostbef 4 szt
papryka czerwona 4 szt
pieczarki 1/2 kg
por 1 szt
wino białe wytrawne 100 ml
masło 5 dkg
czosnek 4 ząbki
sok z cytryny 1 szt
natka pietruszki 1/2 pęczek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: befsztyk w winie

Mięso myjemy i tłuczemy tłuczkiem z obu stron.Każdą porcję kroimy na 2 części,skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 min.Paprykę myjemy osuszamy i podpiekamy w piekarniku,zdejmujemy skórkę oczyszczamy z nasion i dzielimy na połówki.Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki.por kroimy wzdłuż dokładnie myjemy i kroimy w paseczki.Zieloną pietruszkę płuczemy i drobno siekamy.W garnku topimy masło wrzucamy pokrojony por i dusimy 2 min,dodajemy pieczarki,posiekany czosnek i pietruszkę,solimy mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 2 min.Mięso układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy 4 min z każdej strony.Na dużej patelni układamy paprykę i solimy.Na paprykę układamy podpieczone mięso,zalewamy winem i dusimy 5 min.Befsztyki solimy kładziemy na nich pieczarki z porami.Gotujemy bez przykrycia tak długo aż sos zgęstnieje.Podajemy z ryżem lub z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 09.08.2011 23:17
brzmi świetnie
Ewelina38 02.06.2011 12:14
pycha mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak