,,Gołąbki\" wg córci Buni :

,,Gołąbki\" wg córci Buni :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone mieszane( wołowo-wieprzowe )

    35 dag
  • czosnek granulowany

    do smaku
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz mielony czarny Prymat

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • mąka

    do obtoczenia
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • koper

    1/2 pęczka
  • cukier

    do smaku
  • olej do smażenia

  • papryka mielona

    do smaku
  • masło

    2 łyżka
  • rosół drobiowy

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    10 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • ryż ugotowany

    10 dag ( 1 woreczek )
  • kapusta włoska

    35 pokrojona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę zalać litrem wody i gotować 15 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , koprem , jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Przecier pomidorowy rozrobić z wodą z gotowania kapusty .Dodać : Bulionetkę ,masło, sól, pieprz, cukier , paprykę mieloną .Ogrzewać aż Bulionetka i masło się rozpuszczą .Doprawić sos do smaku ketchupem .
Ułożyć kotlety w szerokim rondlu o grubym dnie ( 2 warstwy ). Zalać sosem kotleciki. Dusić na małym gazie 20 minut . Wyjąć delikatnie,, gołąbki \" i zostawić do ostudzenia. Sos zaciągnąć śmietanką.
Przed podaniem włożyć ponownie ,, gołąbki \" w sosie i podgrzać ( jeśli zostawi się je w sosie to naciągną sosu i będą się rozpadać , a tak można podgrzać tyle ile potrzeba ).
Ja podaję wzorem córy same ,, gołąbki \" w sosie bez ziemniaków bo przecież jest już w nich ryż - tylko posypane natką pietruszki .Smaczne .Zbliżone smakiem do oryginalnych gołąbków w kapuście a zdecydowanie mniej z nimi pracy , a co jeszcze ważne przy gotowaniu dla 2 osób to to , że nie potrzeba kupować całej kapusty , a starczy mieć kawałek .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mariposas

17.11.2011 16:26
wyglądają rewelacyjnie

Ewa104

05.08.2011 21:22
Lubię wszelkie gołąbki i gołąbkopodobne.Pyszności!

iknkirke

27.06.2011 13:32
dobre

Anna200

11.01.2011 20:14
Też takie robię, są pyszne, polecam!

goofy9

04.01.2011 11:32
na pewno smakują tak dobrze jak wyglądają :)

Tomek16

28.10.2010 10:54
apetycznie to wygląda

Justyna70

21.10.2010 17:54
wyglądają bardzo apetycznie :)

etka

21.10.2010 10:48
piękne! widać że były pyszne!

jarek4

17.10.2010 12:48
apetyczne

banditka

30.09.2010 19:39
ladnie wygladaja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat