Kotleto - gołąbki czyli gołąbki bez zawijania

Kotleto - gołąbki czyli gołąbki bez zawijania

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

    1/2
  • kg kapusty białej albo pekińskiej

    0,75-1
  • szkl. bułki tartej

    1
  • jajka

    1-2
  • łyżki masła

    2
  • czubata łyżka mąki pszennej

    1
  • łyżek koncentratu pomidorowego 30%

    3-5
  • szkl. wody albo wywaru jarzynowego

    3
  • sól, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy

    do smaku:
  • olej

    do smażenia:
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę kroimy na nieco mniejsze kawałki, wkładamy do lekko osolonego i osłodzonego wrzątku i gotujemy kilka minut aż nieco zmięknie, ale nie rozgotowujemy. Wyjmujemy na sito i dobrze osączamy. Gdy ostygnie, odciskamy i drobno siekamy. Do mięsa wbijamy jajka, dosypujemy 0,5 szkl. bułki tartej, lubczyk, posiekaną kapustę, mieszamy dokładnie. Doprawiamy pieprzem ziołowym (obficie), czarnym i solą. Formujemy nieduże kotlety, tak jak tradycyjne mielone, obtaczamy z bułce tartej i obsmażamy do zrumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem. Usmażone przekładamy do rondla, podlewamy 1 szkl. płynu (woda lub wywar jarzynowy) i dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok. 10-15 min.. Na patelni roztapiamy masło, rozprowadzamy w nim mąkę (robimy zasmażkę), powoli zalewamy ją 1-2 szkl. płynu i energicznie mieszamy aby nie zrobiły nam się grudki. Kiedy sos się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, odrobiną cukru, ew. pieprzem, gotujemy 2-3 min. a następnie zalewamy sosem kotlety w rondu. Całość dusimy jeszcze 20-30 min.. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem. W /g mnie takie kotlety, jak i zwykłe gołąbki, muszą postać do następnego dnia i nasiąknąć nieco sosem - są wtedy dużo smaczniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka_86

27.01.2012 21:47
i ja robi? podobne:)

SmacznaPyza

06.10.2011 19:09
jasiek, ja też , ale mąż lubi takie

jasiek

04.10.2011 12:45
ale wole z zawijaniem

marcia71

23.09.2011 13:40
świetne gołąbki

Piotr24

05.09.2011 18:02
ładnie wyglądają ^^

Adamorek

01.08.2011 17:18
ciekawe

marcia71

17.07.2011 20:10
bardzo lubię

gosia47-47

12.05.2011 19:50
świetne

Gosia32

09.04.2011 09:50
mniam

Ela15

06.04.2011 15:32
też takie robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat