Kurczę pieczone, faszerowane

Kurczę pieczone, faszerowane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuszka kurczaka (mój miał 2,2 kg)

    1
  • łyżeczki soli do natarcia kurczaka + 1,5 łyżeczki do farszu

    1-1,5
  • łyżeczki czosnku granulowanego

    1-2
  • łyżeczki suszonego tymianku

    2
  • dkg mielonej łopatki wieprzowej

    20
  • dkg wątróbki drobiowej

    20
  • łyżek łuskanych ziaren słonecznika

    4-5
  • pęczka natki pietruszki

    1/2
  • szkl. mleka

    1/3
  • jajko

    1
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego

    1
  • bułka tarta

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rumiany, soczysty kurczak z pysznym, mięsnym nadzieniem...

Kurczaka myjemy, osuszamy. Odcinamy szyjkę, ale tak, żeby została skóra z szyjki. Odcinamy końcówki skrzydełek, tak 1/3. Ostrym nożem nacinamy mięso, od środka tuszki, wokół kości - chrząstki przy kuprze. Delikatnie, najlepiej ręką wciskając palce , luzujemy mięso wokół kości żeber i usuwamy je. Wyciągamy też duże kostki, te pierwsze od piersi, ze skrzydeł. Tuszkę nacieramy wewnątrz połową soli. Suchą bułkę kruszymy, zalewamy mlekiem aby nasiąkła. Wątróbkę oczyszczamy z większych żyłek i kroimy w kostkę. W misce mieszamy mielone mięso, wątróbkę, rozmiękłą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, ziarna słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dosypać nieco bułki tartej. Powstałym farszem napełniamy kurczaka. Aby podczas pieczenia nic nam \"nie uciekło\" musimy otwory w kurczaku spiąć wykałaczkami albo zaszyć. Spinamy albo związujemy tuszkę od strony kupra a także skórę od szyjki i końce nóżek. Tuszkę posypujemy/nacieramy z wierzchu solą, czosnkiem i tymiankiem. Skrapiamy olejem i układamy na blaszce również posmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 2 godzin, co jakiś czas podlewając niewielką ilością wody i polewając pieczyste wytworzonym sosem. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, kurczak powinien odpocząć przynajmniej 10-15 min. aby podczas krojenia nie wyciekły z niego pyszne soki. Tak upieczonego kurczaka porcjujemy w/g uznania i podajemy z ulubioną surówką lub jarzynką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

24.08.2011 17:29
dawno nie jadlam

wedith1

26.02.2011 15:21
Nie mogę się napatrzeć:) Super!!!

Goya

20.12.2010 19:09
smakowita

Ewelina47

28.11.2010 09:00
wygląda zjawiskowo już upieczony

Patrycja42

12.06.2010 22:17
Według mnie tylko 2 zdjęcia są zdjęciami gotowymi - ale to według mnie !!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat