Gruszki marynowane Zośki

Gruszki marynowane Zośki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg twardych, jeszcze mało dojrzałych gruszek

    2-2,5
  • l wody

    1,5
  • szkl. octu spirytusowego 10%

    3/4
  • czubata szkl. cukru

    1
  • łyżka goździków

    1
  • kory cynamonu

    8-10
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Takie, w/g mnie najlepsze na świecie, gruszki robi moja Teściowa... i ja spróbowałam, zobaczymy czy będą równie smaczne :-)

Gruszki muszą być naprawdę twarde, jeszcze zielone. Najlepsza jest odmiana bergamotka, ew. bera, ale w ostatnich latach trudno je dostać. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min.. Gruszki obieramy cienko, przekrawamy na połówki, łyżeczką usuwamy gniazda nasienne, ogonki możemy zostawić. Obrane owoce od razu wkładamy do, zakwaszonej niewielką ilością octu lub kwasku cytrynowego, wody aby nie ściemniały. Gdy wszystkie już są obrane, partiami gotujemy je w zalewie przez 5-10 min., na małym ogniu Zalewa ma tylko lekko mrugać a gruszki mają być lekko szkliste, ale trzeba uważać aby ich nie rozgotować. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedzamy przez sito wyłożone gazą i powtórnie zagotowujemy. Przyprawy z zalewy rozkładamy w równych częściach do słoików. Gruszki zalewamy gotującą zalewą, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Można je jeść już po kilku dniach. Są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

25.05.2012 09:46
Maj Mama takie robiła, uwielbiam :)

jolajka

27.09.2011 08:20
pycha, ale jak dla mnie bez goździków, nie lubię ytego smaku

tomek18

08.09.2011 12:48
świetne

SmacznaPyza

12.05.2011 19:28
niestety, bergamotki coraz trudniej kupić...

Agnik

12.05.2011 10:34
mam nadzieje że będzie dużo gruszek

SmacznaPyza

03.09.2010 09:17
najważniejsze to żeby gruszki były na prawdę twarde bo inaczej się rozgotują :-)

ana00

02.09.2010 19:15
na pewno wypróbuję przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat