Bułeczki cynamonowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • drożdże suche

    5 g
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    1
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • jajko

    1
  • roztopione masło

    50 g
  • mleko ciepłe

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • rodzynki

    100 g
  • Cynamon cały Prymat

  • aromat rumowy

  • masło do wysmarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki cynamonowe foto
W misie wymieszać mąkę z drożdżami, dodać cukier, Cukier z prawdziwą wanilią, szczyptę soli, masło, mleko i jajko. Ciasto miksować albo wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Bułeczki cynamonowe foto
Po podwojeniu objętości ciasto przełożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na placek i oprószyć świeżo startym cynamonem, posypać rodzynkami i skropić aromatem rumowym. Placek zawinąć w roladę, a następnie kroić plastry o grubości ok 2 cm.
Krok 3 - Bułeczki cynamonowe foto
Tortownicę wysmarować masłem i układać do niej porcje ciasta (powinny się zlepić), a podczas pieczenia urosnąć i połączyć się. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok 20-30 minut.
Krok 4 - Bułeczki cynamonowe foto
Gotowe bułeczki odrywać od całości, a przed podaniem, gdy wystygną, można wedle uznania polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat