Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe jabłka

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mleko ciepłe 150 ml
drożdże świeże 25 g
cukier 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
masło miękkie 115 g
jajko 2 szt
mąka pszenna typ 650 390 g

Składniki na nadzienie

jabłka 3 szklanki (pokrojone w kostkę)
cukier 100 g
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
mąka 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1-2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka

Dodatkowo

jajko 1 szt (do posmarowania bułek
mąka
tłuszcz do formy
Cynamon cały Prymat 5-6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe jabłka

Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajka, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Następnie przekładamy ciasto do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie nadzienia:
Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem i mąką. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy owoce i dusimy/smażymy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy i odstawiamy żeby nadzienie przestygło.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe, małe placki. Na środek każdego nakładamy po 1 łyżce nadzienia i formujemy okrągłe bułeczki.

Do pieczenia bułeczek wykorzystujmy metalową formę do pieczenia muffinek. Wgłębienia smarujemy masłem i do każdego wkładamy bułeczkę z ciasta drożdżowego. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Laski cynamonu rozcinamy wzdłuż na pół, z każdej laski powinna nam wyjść kilka „ogonków” naszych jabłek.

Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i delikatnie wbijamy w ciasto kawałki cynamonu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.11.2015 14:43
fajnie wyglądają :)
MAR3STA 18.10.2015 13:57
świetne jabłuszka
dollce 09.10.2015 14:07
wyglądają cudownie
VioletoweKucharzenie 08.10.2015 09:57
ale cudeńka!
iziona 07.10.2015 19:05
Ekstra pomysł, muszę podpatrzyć przy najbliższym kiermaszu w szkole :)
wyattearp 07.10.2015 14:04
pięknie wyglądają
zChatyNaKoncuWsi 07.10.2015 08:33
Fajnie wyglądają :)
Wiktoria29 06.10.2015 20:44
bardzo podoba mi się ten pomysł
wedith1 06.10.2015 20:40
Super pomysł!
Ada-Gaba 06.10.2015 20:12
bardzo pomysłowe pyszne jabluszka
Malinka 06.10.2015 19:07
Takie jabłuszka to dopiero rarytas :)
Madzai 06.10.2015 17:35
Genialny pomysł
Kuchnia Marty 06.10.2015 17:06
Idealnie okrągłe nie są ;)
jasiek 06.10.2015 17:06
ciekawy pomysł
Jadwiga/Jaga85 06.10.2015 16:28
świetnie wyglądają!!
Kolorowa 06.10.2015 16:23
Super bułko jabłuszka ;)
MałaMi89 06.10.2015 16:12
Są bombowe! Jak one w tych foremkach wyrosły na okrągłe jabłuszka? ;)
Mniam 06.10.2015 15:44
To ja poproszę parę takich jabłuszek :) Wyglądają cudownie!
Ola1young 06.10.2015 15:27
pyszne te jabłuszka :)
Stenka 06.10.2015 15:00
ciekawa propozycja
Olga_SK 06.10.2015 13:11
Co za pomysł! Brawo! :)
kasiaw 06.10.2015 13:06
bardzo pomysłowe
bietka 06.10.2015 13:05
pyszne jabłuszka :)
krokus 06.10.2015 12:29
ciekawy i fajny przepis
dom-agi 06.10.2015 12:04
Prezentują się rewelacyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak