Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry fasolowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała fasola 225 g
cebula 2 szt
papryczka chili
czarny pieprz 6 szt
cynamon laska
Goździki całe Prymat 6 szt
oliwa 1 łyżka
czosnek zmiażdżony 2 ząbki
kurkuma łyżeczka
Kminek mielony Prymat łyżeczka
kolendra mielona łyżeczka
chili mielone 1/4 łyżeczki
kolendra świeża 3 łyżki
sok z cytryny 3 łyżeczki
imbir starty 2,5 cm
kardamon 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Curry fasolowe

Fasole namoczyć przez noc i odcedzić.Cebulę i papryczkę pokroić w kostkę.Włożyć fasolę do rondla razem z połową pokrojonej cebuli, chili, imbirem, kardamonem, pieprzem i cynamonem. Zalać wodą, zagotować. Gotować około 50 minut, aż fasola zmięknie. Odcedzić, zachowując wywar.
Podgrzać oliwę na patelni o grubym dnie. Wrzucić pozostałą cebulę i czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać kurkumę, kminek, mieloną kolendrę oraz chili i dobrze wymieszać. Połączyć z fasolą i delikatnie wymieszać, a potem stopniowo dodawać świeżą kolendrę oraz sok cytrynowy i dolewać wywaru, aż utworzy się sos. Podgrzać i natychmiast podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak