Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14

odc. 14 Mój przepis na

Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ocet winny

    do gotowania jajek
  • jajka

    4 szt.
  • bekon

    100 g
  • gruszka

    1 szt.
  • sok z cytryny

    łyżeczka
  • rukola

    opakowanie
  • ser pleśniowy

    100 g
  • bagietka czosnkowa lub ziołowa

    sztuka
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • pestki dyni

    garść
  • goździki

    kilka sztuk
  • cynamon mielony

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta

Sos włoski

  • sos sałatkowy włoski

    1 opakowanie
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • syrop z pędów sosny

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
Plastry bekonu podsmażyć na patelni, aż staną się chrupiące jak chipsy.
Krok 2 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
Do gotującej się wody (ok. 1 litr) dolewamy ocet winny, aby zakwasić wodę na przygotowanie jajek w koszulkach. Jajka wbijamy najpierw do małych miseczek, aby sprawdzić czy są świeże, a następnie przekładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty, tak, żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Krok 3 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
Gruszkę obieramy, kroimy ma pół i w plastry, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Oprószmy ją cynamonem i smażymy na patelni z 1 łyżką miodu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Dodajemy kilka goździków i smażymy razem, żeby gruszki przeszły wszystkimi aromatami.
Krok 4 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
Nasiona dyni prażymy na patelni i przekładamy do miseczki. Szczypiorek siekamy.
Krok 5 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
Przygotowujemy sos: do słoika, np. po miodzie, wlewamy oliwę z oliwek, syrop z pędów sosny, miód, odrobinę soku z cytryny i dodajemy 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Prymat. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Przygotowany sos odstawimy do lodówki.
Krok 6 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
Gruszkę zdejmujemy z patelni i układamy na dnie większej miski. Na gruszkę kładziemy rukolę i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i szczypiorkiem, a następnie polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy.
Krok 7 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
Sałatkę przekładamy na talerze i na każdej porcji układamy jajko w koszulce i chipsy bekonowe. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z bagietką czosnkową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat