pączki anny

pączki anny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • żółtka

    6 szt.
  • cukier

    1/3 szklanki
  • masło

    6 dag
  • drożdże

    5 dag
  • mleko ciepłe

  • sól

  • aromat cytrynowy

  • Nadzienie:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając po łyżce maki i cukru, pozostawić do podrośnięcia. Ubić żółtka z cukrem. Gdy drożdże urosną dodać je do mąki, wlać żółtka, stopione masło i wyrobić ciast- pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykryte ścierką kuchenną. Po wyrośnięciu ciasta, odrywać kawałki, formować placuszki, nakładać nadzienie, dokładnie zalepić. Układać na stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na jakiś czas by podrosły jeszcze troszkę. Rozgrzać mocno tłuszcz, smażyć pączki parę minut z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dianix

17.10.2011 21:10
lubie pączki własnej roboty

Niunia

23.09.2011 13:57
ciekawe

iga2

01.04.2011 16:50
pyszności

iga2

01.04.2011 16:50
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat