Sałatka z boczniaków

Sałatka z boczniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg boczniaków

    1/2
  • ząbki czosnku

    4
  • łyżki oliwy

    3
  • łyżki octu winnego

    2-3
  • strączka świeżej papryczki chili albo 1/2 łyżeczki suszonego chili

    1/2
  • sól, odrobina cukru

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

smaczna sałatka na przystawkę - przepis od \"grzybniętej\" koleżanki :-)

Boczniaki (młode!) oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby - nie solić, aby nie puściły soku! - smażyć kilka minut aż się lekko zrumienią. Pod koniec smażenia dodać cebulę i mieszając aż się zeszkli i nieco zmięknie, przełożyć do miski. Jeszcze gorące skropić octem, oprószyć lekko solą i odrobiną cukru, dodać posiekane chili i czosnek. Wymieszać i odstawić po ostygnięciu do lodówki na min. 1 godz.. Podawać jako przystawkę, dodatek do mięs i wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.12.2013 18:28
dla mnie nic, ale Ty i tak nie zrozumiałaś

Karolina69

24.08.2011 10:52
fajne

Goya

03.02.2011 20:57
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat