Sałatka z grillowanym serem halloumi i krewetkami

Sałatka z grillowanym serem halloumi i krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • rukola

    400 g
  • ser halloumi

    125 g
  • krewetki duże

    10 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • pomidorki koktajlowe

    150 g
  • orzechy włoskie

    30 g
  • pestki słonecznika

    3 łyżki
  • bazylia cytrynowa

    1 łyżka

Składniki na marynatę/dressing

  • oliwa

    50 ml
  • sok z limetki

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • mięta świeża siekana

    2 łyżki
  • papryczka chili

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku, mięty i papryczki chili. Podzielić ją na dwie części. Krewetki umyć i obrać zostawiając ogonki. Ser halloumi pokroić w plastry zalać połową marynaty (marynować ok. 30-40 minut), drugą część marynaty dodać do krewetek (marynować ok. godziny).
Orzechy i słonecznik prażymy na patelni.

Paprykę kroimy w kostkę. Rukolę płuczemy i zostawiamy aby obciekła. Na talerzu, układamy suchą rukolę, pomidorki przerojone na pół, paprykę żółtą i czerwoną.

Na mocno rozgrzanej patelni jednocześnie smażymy halloumi i krewetki wyjęte z marynaty z obu stron na złoty kolor.

Krewetki i ser dodajemy do sałatki, posypujemy wszystko prażonymi orzechami i słonecznikiem, bazylią cytrynową i polewamy marynatą, w której był ser.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat