Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretki truskawkowe 3 -
jajko 6 szt.
mąka 1 szklanka g.
cukier puder 1 szklanka g.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka -
budyń śmietankowy 1 szt.
mleko 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki -
cukier 3 łyżki -
masło 200 g.
truskawki 500 g.

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Galaretkę rozpuścić w 1 l wrzącej wody, ostudzić
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier puder j jeszcze przez chwilę ubijać, dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie połączyć z masa jajeczną. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20-25 minut.
Krem: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki i cukru, ostudzić. Masło utrzeć na puszysto i stopniowo dodawać zimny budyń. Krem rozsmarować na biszkopcie. Na kremie rozłożyć pokrojone w plasterki truskawki, tak, aby zachodziły na siebie. Zalać gęstniejącą Galaretką, schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak