Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żur ludowy-świąteczny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości 500 g
włoszczyzna 250 g
żur 500 ml
woda 2000 ml
kiełbasa 200 g
jaja 5 szt
mąka przenna 15 g
śmietana 150 g
tłuszcz 40 g
chrzan 25 g
czosnek ząbki 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
pietruszka zielona do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: żur ludowy-świąteczny

Z kości i włoszczyzny ugotować wywar,dodać żur,zagotować.Kiełbasę pokrajać w drobną kostkę,przysmażyć na tłuszczu,dodać do zupy,zagotować.Następnie dodać czosnek roztarty z solą i tarty chrzan.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z ugotowanymi na twardo jajami lub ziemniakami,posypując porcję zupy zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak