Przepis i sposób przygotowania na: Zapleśniak
- przepis na ciasto do kawy
1. Żółtka z połową cukru i masłem utrzeć na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.
2. Jedną rozwałkować i ułożyć na dnie formy. Posmarować je powidłami (można też położyć czarną porzeczkę).
3. Drugą część włożyć do zamrażalnika.
4. Do trzeciej dodać kakao i dokładnie wyrobić.
5. Ciemne ciasto skubać palcami na powidłach. Na to rozprowadzić równą warstwę białek ubitych na sztywno z pozostałej części cukru i soli.
6. Na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto i posypać cukrem waniliowym.
Piec w temp. 175 stopni C przez ok 1 godzinę.