Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
mąka żytnia 150 gram
cukier 2 łyżki
sól 2 łyżki
woda 2 szklanki
olej 2 łyżki
drożdże suche 1 torebeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb

Z podanych składników ugnieść dokładnie ciasto tak aby miało jednolita konsystencję.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po wyrośnięciu można dodać ziarna słonecznika, lub innego zboża (kto jak chce)Ugnieść. Ponownie zostawić na 20- 20 minut do wyrośnięcia. Formujemy bochenek, jezeli ciasto klei się posypmy lekko mąką. Wyłożyć na papier i piec w 200 stopniach C. pod koniec smarujemy wierzch białkiem, i podpiekamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 28.04.2012 14:55
jeszcze nigdy nie robiłam sama chlebka, chyba czas najwyższy i myślę że ten przepis będzie dobry :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak