Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIEMNA ROLADA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gorzka czekolada 2 tabliczki
jajko 5 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
migdały mielone 80 g.
cukier puder 125 g.
masa
truskawki 1/4 kg.
kremówka 1 szkl.
zagestnik do smietany
gorzka czekolada 1 tabliczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: CIEMNA ROLADA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Rozpuścić na parze gorzką czekoladę, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać migdały i czekoladę. Białka ubić na sztywno, połączyć, delikatnie mieszając z ciemną, żółtkową masą. Ciasto wylać do posmarowanej i wyłożonej papierem formy. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C.
Pergamin posypać cukrem pudrem, wyłożyć na niego jeszcze letnie ciasto, przykryć ciasto ścierką, pozostawić do czasu do czasu aż całkowicie wystygnie.
Śmietanę ubić z zagęstnikiem. Umyć, oczyścić pokroić truskawki, dodać do śmietany.
Drugą tabliczkę czekolady rozpuścić, najlepiej na parze. Ciasto oderwać od papieru, posmarować czekoladą, lekko zwinąć. Roladę z warstwą czekolady rozwinąć, posmarować śmietaną z owocami, ponownie zwinąć. Gotową przełożyć do lodówki. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 09.03.2011 08:50
musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak