Niezawodny piernik

Niezawodny piernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • miód prawdziwy

    50 dag
  • cukier

    25 dag
  • masło

    20 dag
  • jajka

    4
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    1 łyżka
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    3 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z sodą i przyprawą do piernika-wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę. Miód podgrzać z cukrem na dużym ogniu aż zbrązowieje, do tego dodać niepełną szklankę wrzącej wody. Następnie włożyć przyprawę i pokrojone w kawałki masło-wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Wystudzić, a do ostudzonej masy dodać żółtka i rozdrobnione orzechy, które wcześniej sparzamy wrzątkiem. Dodajemy łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczy. Wszystko mieszamy mikserem. Następnie porcjami dodawać ubite białko i delikatnie mieszać rózgą. Piec ok. 1 godz. W temp. 180° C. Po wystygnięciu ciasto wyjąć z foremek, zawinąć w folię do żywności i wstawić do zimnego miejsca (ja wystawiam na balkon) na 6 dni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

23.02.2012 09:54
Pyszności :)

BernadettaP

09.12.2011 07:24
Już czuję zapach Świąt :)

ben-ka

26.06.2011 22:29
to tylko Ci pozazdrościć!:) niech Cię nie rozpieści ......

pacpaw

06.03.2011 11:13
nie dosłownie mój :o) Wypiekami zajmuje się Luba :o)

MAR3STA

06.03.2011 10:05
cudny ten twój piernik;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat