Przepis i sposób przygotowania na: Pączki dla wytrwałych
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm i szklanką wykrawać krążki. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Gdy krążki podwoją swoją objętość – nadziewać je konfiturą owocową za pomocą szprycy z ostrą końcówką (ja konfiturę przyrządziłam sama z mrożonych truskawek, wiśni oraz malin). Przykryć, aby pączki nie obsychały.
W szerokim garnku rozgrzać olej (musi być go na tyle dużo, aby pączki mogły swobodnie pływać). Na rozgrzany tłuszcz kłaść po 3-4 pączki wyrośniętą stroną do dołu. Smażyć po 3 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmować na papierowy ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać skórką cytrynową.
Lukier: utrzeć cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny.