Paluszki drożdżowe z dżemem jagodowym

Paluszki drożdżowe z dżemem jagodowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 i 1/3 szkl
  • mleko

    1/4 szkl
  • żółtka

    2 szt
  • drożdże

    1/4 kostki
  • sól

    szczypta
  • margaryna

    10 dag
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • dżem jagodowy

  • cukier puder

    1 szkl- do polewy
  • woda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać. Wlać do szklanki i wymieszać z drożdzami i łyżeczką cukru. Do miski dodać żółtka i cukier puder- zmiksować na jasną, gładką masę. Do rondelka umieszczam margarynę. Do miski z masą jajeczną dodaję mąke, letnią margarynę, mleko z drożdżami i wyrabiam ciasto. Odkładam je w ciepłe miejsce, przykrywam ręcznikiem i czekam około 2 godzin, aż wyrośnie. Następnie ciasto dzielę na 2 części i każdą wałkuje na kształt prostokąta tnę na 8 części i na każdy kawałek ponownie wałkuje, aby utworzyć zgrabny wałeczek. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu każdy paluszek delikatnie kroje wzdłuż i smaruje dżemem. Na koniec polukrować(tzn. cukier puder połączyć z wodą).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka_B

04.03.2011 07:53
Uwielbiam wszystkie wypieki z ciasta drożdżowego:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat