Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowy z orzechami
200 ml śmietany kremówki
1 kostka masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag cukru
cukier waniliowy
0,5 l mleka
biała czekolada
Ponadto:
całe orzechy do dekoracji
Biszkopt jasny:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką mąki ziemniaczanej (zapomniałam dodać w składnikach). Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.
Biszkopt orzechowy:
z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 15 dag orzechów krojonych. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju. Upiec biszkopt.
Biszkopt ciemny:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.
Krem:
ugotować budyń z mąki, mleka i cukrów. Ostudzić.
Oddzielnie rozpuścić czekoladę w śmietanie na małym ogniu. Można dodać odrobiną żelatyny. Wystudzić. Mocno schłodzoną ubić.
Rozetrzeć masło i dodawać stopniowo budyń a na końcu ubitą śmietanę z czekoladą.
Przełożyć wszystkie krążki biszkoptowe: ciemny, orzechowy, a na górze jasny. Resztą masy udekorować górę. Przyzdobić orzechami.