befsztyk z kaparami

befsztyk z kaparami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    20 dag
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • sól

  • rozmaryn

    2 gałązki
  • cukinia

    1 szt.
  • pieprz zielony

    1 łyżka
  • kapary

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Polędwicę pokrój na dwie porcje. Delikatnie rozbij ją tłuczkiem do mięsa. Mięso posyp solą i pieprzem. Na patelnię wrzuć 2 łyżki masła, dolej 2 łyżki oleju. Rozgrzej mocno tłuszcz, ułóż na nim plastry polędwicy i smaż z każdej strony po minucie. Mięso powinno być lekko krwiste. Zdejmij patelnie z ognia, befsztyki połóż na talerzu, przykryj drugim, by nie wystygły.
Na tę samą patelnię wlej wino, doprowadź do wrzenia. Posyp solą, dodaj osączony z zalewy pieprz. Sos gotuj kilka minut na wolnym ogniu, by trochę zgęstniał. Następnie włóż do gorącego sosu polędwice, powoli zagotuj i odstaw pod przykryciem.
Cukinię umyj, ale jej nie obieraj. Pokrój ją karbowanym nożem wzdłuż na cienkie paski. W garnku zagrzej litr wody z połową łyżeczki soli. Wrzuć paski cukinii do wrzątku na 2 minuty, wyjmij i zalej zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Paskami owiń befsztyki, polej sosem tak, by duża ilość pieprzu pozostała na befsztyku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat