smażona polenta z kurkami i kurczakiem

smażona polenta z kurkami i kurczakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaszka kukurydziana

    250 g
  • parmezan starty

    40 g
  • woda

    4 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • filety z piersi kurczaka

    300 g
  • kurki

    200 g
  • groszek zielony

    100 g
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • curry

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
podgrzewać mieszając 30 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan ( trochę zostawić do posypania potrawy) i 2 łyżki masła,
przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
następnie pokroić ją w kawałki i obsmażyć na patelni,
piersi kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą pieprzem, curry i papryką,
obsmażyć na patelni, dodać oczyszczone kurki, chwilę smażyć,
następnie dołożyć groszek, chwile smażyć,
wlać śmietanę, doprawić, dusić kilka minut,
podawać z polentą,
posypać startym parmezanem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wedith1

27.05.2012 20:33
ojojojooj!!!! Musi być pyszna!!!!!

caralajna

01.02.2012 15:53
dobre, muszę wypróbować

eli_555

24.11.2010 22:55
Bardzo apetyczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat