Kluski z suszonymi grzybami

Kluski z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    3 dag
  • jaja

    3 szt
  • mąka

    4 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • szczypiorek

    1 łyżka
  • boczek wędzony

    10 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć na kilka godzin, ugotować, wyjąć z wywaru i drobno posiekać, ostudzić. Masło z żółtkami utrzeć na puszystą masę, dodać posiekane grzyby, mąkę, szczypiorek, sól, pieprz do smaku i sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. W rondlu zagotować wodę osolić. Łyżką nabierać ciasto i wrzucać kluski do wrzącej wody. Gotować 1 minutę od chwili wypłynięcia na wierzch. wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane stopionym boczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

12.09.2013 22:04
Jak z grzybkami, to zasmakuje.

Łukasz15

09.07.2012 10:16
fajne

ankaryba

07.04.2012 17:23
smaczne :-)

Iwona51

20.02.2012 10:09
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat