Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie smietanowo-groszkowym
* karkówka bez kosci w platrach - 4 sztuki o 1cm grubosci,
* cebula czerwona - 3 sztuki,
* groszek zielony mrozony - 1/2 szklanki,
* czosnek - 2 zabki,
* pieczarki swieze - 2 spore,
* natka pietruszki - kilka galazek,
* maka do zageszczenia,
* smietana 30% - 100ml,
* sól, pieprz ziolowy Prymat,
* pieprz czarny mielony,
* sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier,
* vegeta,
* wino czerwone wytrawne - 3 lyzki,
* kolendra w proszku, papryka slodka mielona,
* olej do smazenia.
PRZYGOTOWANIE:
Cebule i pieczarki obrac, umyc, osuszyc i pokroic w drobna kosteczke. Groszek przeplukac, czosnek obrac, umyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Karkówke umyc i osuszyc. Przyprawic z obu stron: sola, pieprzem, papryka, sosem sojowym i delikatnie skropic octem balsamicznym (po ok 2 kapki na plat) i delikatnie posypac kolendra. Na patelni rozgrzac oliwe i wrzucic plastry miesa. Podsmazyc z obu stron do zrumienienia, po czym zalac goraca woda, tak aby zakryc mieso, dodac wino, zagotowac. Dodac lyzeczke vegety, lyzeczke sosu sojowego, lyzeczke cukru
, sól i pieprz czarny mielony. Dusic pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok 40 minut, nastepnie dodac drobno pokrojona cebule i pieczarki, gotowac przez ok 10 minut, po czym wrzucic groszek i gotowac przez okolo 5-7 minut. W niewielkiej ilosci zimnej wody rozpuscic lekko czubata lyzke maki. Zdjac rondel z ognia, zagescic sos maka, dodac smietane, czosnek i posiekana natke pietruszki, dokladnie wymieszac i zagotowac. W razie potrzeby doprawic do smaku
. Podawac z ziemniakami, makaronem lub ryzem. Ja podalam karkówke w sosie razem z kotletami z kaszy jeczmiennej. Przepis na kotlety znajduje sie wsród moich przepisów.