Szaszłyki z szynką i pieczarkami

Szaszłyki z szynką i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka prasowana

    50 g
  • małe cebulki

    12 szt
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • keczup

    1/2 szklanki
  • olej

    1/4 szklanki
  • sok z cytryny

    1/4 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • bakłażan

    1 szt
  • pieczarki

    12 szt
  • pieprz biały

    1/2 łyżeczki
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka słodka mielona

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Zioła rozkruszamy. W miseczce starannie mieszamy składniki sosu (keczup, olej, sok z cytryny, czosnek i przyprawy). Warzywa myjemy, cebulki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne z papryki, z bakłażana odrzucamy łodyżkę, z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę kroimy na kwadraty o boku ok. 2cm, a bakłażan na centymetrowe plastry.Szynkę tniemy na grube plastry, a następnie na kwadraty o boku 2 cm. Nadziewamy na szpadki na przemian cebulkę, pieczarki, kawałki szynki, papryki i bakłażana. Szaszłyki smarujemy sosem i układamy na kratce grillowej. Pieczemy smarując od czasu do czasu sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat