Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z czterech gatunków mąki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1 szklanka
mąka gryczana 1/2 szklanki
mąka sojowa 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
margaryna 160 g
śmietana 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 10 dag
woda 3 łyżki
masło 10 dag
miód prawdziwy 2 łyżki
orzechy włoskie 3/4 szklanki
kaszka kukurydziana 1/2 błyskawiczna

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z czterech gatunków mąki

Mąki i kaszkę kukurydzianą błyskawiczną---wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, śmietanę, cukier puder i margarynę i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na dnie formy. Cukier wysmażyć na patelni na malutkim ogniu. Kiedy zacznie brązowieć dodać wodę, miód, masło energicznie mieszać, bo łatwo ulega zbryleniu. Do karmelu wrzucić orzechy grubo krojone , smażyć jeszcze minutę i wylać karmel na ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut. Bardzo smaczna tarta- moja ulubiona- krucha, mało słodka i z orzechami, w dodatku lubię ten lekki aromat mąki gryczanej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 01.10.2013 09:06
fajna mieszanka, ale efekt pysznie się prezentuje :)
MAR3STA 09.02.2011 18:23
jak widać tarta wyszła świetnie;)
aguus 08.02.2011 08:31
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak