Ziemniaczane krążki

Ziemniaczane krążki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    60 dag
  • mąka pszenna

    15 dag
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec. Oba rodzaje mąki przesiać razem. Do środka ziemniaczanego kopca wbić jaja, wsypać mąkę i szybko wymieszać, najwygodniej używając do tego dużego noża. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować nie za cienko i wykrawać kieliszkiem lub literatką okręgi. Smażyć na maśle lub oleju na patelni na złoto.
Podawać z ulubionymi sosami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anja3107

17.05.2011 16:17
bardzo ciekawy pomysł

caroline1983

01.05.2011 14:29
Ciasto jak na kopytka, ale wykonanie zupełnie nowatorskie :)

pigila

18.03.2011 21:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat