Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą ajerkoniakową, bitą śmietaną i owocami
Radzę każde 0,25l śmietany osobno ubijać razem z cukrami, gdy i będzie już prawie ubita wlać przestudzoną! rozpuszczoną żelatynę i chwilkę ubijać jeszcze.
Biszkopt przekroić na 5-6 części zależy jaki wysoki nam urośnie, u mnie wyszło w jednym 5 a w drugim 6 cienkich krążków. Każdy nasączyć ponczem sporządzonym z syropu z brzoskwiń wymieszanego z 3-4 kieliszkami wódki.
Pierwszy krążek posmarować dżemem, na to wyłożyć trochę ubitej kremówki, przykryć drugim krążkiem. Posmarować masą ajerkoniak. z kawałkami ananasa, przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć 0,25l ubitej śmietanki z pokrojonymi brzoskwiniami, przykryć czwartym krążkiem. Posmarować kremem ajerkoniak. z rodzynkami, przykryć piątym. Wyłożyć 0,25l śmietanki z ananasem pokrojonym, przykryć szóstym ostatnim krążkiem.
Cały obsmarować śmietanką, boki posypać czekoladowymi wiórkami, wierzch udekorować jak na fotkach (lub wedle uznania) z plasterków brzoskwiń zrobiłam dekoracyjne różyczki.