Boczniaki a\'la flaczki

Boczniaki a\'la flaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    5-6 kapeluszy
  • marchewka

  • pietruszka

  • seler

  • por

  • masło

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • lubczyk

  • majeranek

  • czosnek

  • papryka ostra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczniaki wolę dzikie, samodzielnie zbierane bo ją smaczniejsze od tych uprawnych, ale możecie wykorzystać także te kupione w sklepie tylko wybierzcie duże sztuki bo malutkie są zbyt delikatne.
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam. Pokroiłam w poprzek blaszek w paski, odcinając zgrubiały trzon. Przełożyłam je do garnka i zalałam 1 szkl. wody - gotowałam na małym ogniu ok. 15 min..
Warzywa oczyściłam i pokroiłam w paseczki - powinno być ich razem ok. 1 szklanki. Na patelni rozpuściłam 2-3 łyżki masła i podsmażyłam warzywa mieszając aż zaczęły się przyrumieniać. Wtedy wsypałam 1 łyżeczkę mąki, wymieszałam dokładnie i przełożyłam całość do grzybów. Na patelnię wlałam 1 szkl. wywaru jarzynowego (można dodać także mięsny jeśli ktoś woli) i zdeglasowałam ją, przelałam płyn do garnka z zupą. Doprawiłam całość majerankiem, czosnkiem, papryką ostrą, lubczykiem, solą i ziołowym pieprzem. Gotowałam na małym ogniu jeszcze ok. 15 min..Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy bulionu albo wody.
Przed podaniem odstawiłam danie na pół godziny żeby zupa odpoczęła a podałam ze świeżą bułką.
Papryki radzę nie dodawać dużo bo nie każdy lubi - zawsze można podać pojemniczek z przyprawą na stół i każdy sobie dosypie do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

15.01.2017 15:52
Kusząca propozycja

iskierka.ag

10.01.2017 12:35
Nigdy nie próbowałam, ale słyszałam, że pyszne są flaczki z boczniaków.

Pobitegarybarbary

09.09.2016 13:35
Flaków nie lubię, ale na takie z boczniaków na pewno bym się skusiła:)

ben-ka

03.06.2016 09:18
Jak ja dawno takich flaczków nie gotowałam !

Stenka

22.04.2016 21:22
ciekawa propozycja

IZABELA29

03.10.2015 16:49
mam boczniaki i chętnie takie zrobię

Anna133

25.09.2013 19:12
wspaniałe danie

Sarenka

09.11.2011 17:34
Muszę spróbować, bo pomysł fajny.

Misia90

13.09.2011 09:48
ekstra

Marysia

13.09.2011 09:32
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat