Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt.
  • rosół z kury Kucharek

  • masło klarowane

  • pasternak

    2 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • seler młody

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • papryka ostra mielona

  • sól ziołowa

  • natka pietruszki

  • orzeszki piniowe

    4 łyżki
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • boczek wędzony

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto
Kroimy w kostkę pasternak, marchewkę, seler, pora, cebulę i ząbek czosnku. Następnie smażymy warzywa w kolejności: pasternak, marchew, seler, por, cebulę i czosnek.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto
Doprawiamy solą ziołową, papryką ostrą i startą skórką z cytryny.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto
Warzywa smażymy przez ok. 5-7 min, a następnie gdy zmiękną zalewamy rosołem z kury.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto
Zupę gotujemy ok. 15 minut, a następnie dolewamy śmietanę i miksujemy.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto
Zupę podajemy z prażonymi orzeszkami pinii, posiekaną natką pietruszki oraz pieczonym boczkiem pokrojonym w kostkę.
Doradca Smaku
Pasternak jest bogaty w magnez i witaminę C. Dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat