Pierożki-sakiewki z farszem mięsno-warzywnym

Pierożki-sakiewki z farszem mięsno-warzywnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej tortowej

    1/2 kg
  • drożdży świeżych

    4 dag
  • mleka

    3/4 szklanki
  • cukru

    1/2 łyżeczki
  • soli

    2 łyżeczki
  • łopatki bez kości

    20 dag
  • piersi z kurczaka

    20 dag
  • małej marchewki

    1 szt.
  • fasoli zielonej

    5 szt.
  • cebuli

    1 szt.
  • olej sezamowy

    do smażenia
  • białko

    1 szt.
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesiać do miski i odłożyć z całej porcji trzy łyżki do osobnego naczynia. Do odłożonej mąki dodać cukier i drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie do pozostałej mąki dodać resztę mleka, 1/2 łyżeczki soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

W tym czasie łopatkę bez kości oraz piersi z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie ugotować do miękkości w bulionie. ostudzić i zmielić.

Przygotować farsz: wymieszać zmielone mięso z przeciśniętą przez praskę cebulą, marchewką starta na dużych oczkach oraz fasolą pokrojoną na cieniutkie paseczki. Dodać przyprawę do wieprzowiny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i białko. Wszystko starannie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego z nich ułożyć porcje przygotowanego farszu i formułować pierożki w kształcie sakiewek. Na głębokiej patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć pierożki na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jastinka

01.03.2012 17:59
świetne

Gosia40

08.05.2011 19:59
super przepis

aguus

25.02.2011 13:26
na pewno smakują wyśmienicie:)

Karolina92

03.12.2010 09:02
pieknie sie prezentuja te sakiewki :)

cukiereczek

30.05.2010 07:05
Super, fajne masz przepisy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat