Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca wg Piotra Ogińskiego

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Saltimbocca to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Choć w oryginalnej recepturze zamiast kurczaka wykorzystywana jest cielęcina, to filet drobiowy w połączeniu z szałwią i szynką parmeńską na pewno Wam zasmakuje!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • pieprz czosnkowy

    2 łyżeczki
  • sól morska

  • szałwia

    8 liści
  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • olej

  • mąka

  • wino białe

    50 mililitrów
  • bulion

    150 mililitrów
  • masło

    50 gramów
  • sok z cytryny

    1/6 sztuki

Fasolka

  • zielona fasolka szparagowa

    100 gramów
  • masło

    20 gramów
  • cebula

    1/3 sztuka
  • ocet winny czerwony

    40 mililitrów
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka tniemy na pół, wkładamy do torebki foliowej i lekko rozbijamy. Rozbite kotlety posypujemy pieprzem czosnkowym oraz solą - na każdy dajemy 2 liście szałwii i zawijamy w szynką parmeńską.
 
Fasolkę blanszujemy w osolonym wrzątki przez 3-4 minuty. W międzyczasie kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony.
Kiedy fasolka jest gotowa w rondelku szklimy cebulkę na maśle, dodajemy ocet winny, sól oraz fasolkę i dokładnie mieszamy. Usmażonego kurczaka zalewamy bulionem, winem oraz sokiem z cytryny i dusimy ok. 1 minutę,
Do sosu wbijamy zimne masło, ciągłe mieszając płyn aż do roztopienia masła i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec do sosu dodajemy kilka liści szałwii.
Całość wykładamy na talerz razem z fasolką oraz plastrem cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat