Kurczak w sezamie wg Piotra Ogińskiego

Kurczak w sezamie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszny, chrupiący kurczak w sezamie - dla wielbicieli tzw. dań od chińczyka. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • białko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • sos sojowy ciemny

    20 mililitrów
  • ocet ryżowy

    10 mililitrów
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • woda

    1 łyżka
  • filet z kurczaka podwójny

    1 sztuka

Sos:

  • olej

    1 łyżeczka
  • imbir

    1 cm
  • czosnek

    2 ząbki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej sezamowy

    15 mililitrów
  • sos sojowy jasny

    30 mililitrów
  • ocet ryżowy

    10 mililitrów
  • sos sojowy ciemny

    15 mililitrów
  • sos ostrygowy

    15 mililitrów
  • cukier

    1 łyżka
  • miód

    2 łyżki
  • ketchup

    1 łyżka
  • woda

    70 mililitrów
  • zawiesina

    z 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 50 ml wody
  • sezam

    3 łyżki

Ciasto do kurczaka:

  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • mąka pszenna

    100 gramów
  • mąka ziemniaczna

    100 gramów
  • woda

    200 mililitrów
  • kurczak zamarynowany

Dodatki:

  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • ryż jaśminowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak w sezamie wg Piotra Ogińskiego

Składniki do marynaty przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i zostawiamy na ok 30 minut.

W tym czasie na zimnego woka wlewamy olej, dodajemy czosnek, imbir oraz chili i podgrzewamy do momentu aż zaczną się smażyć.

Następnie do czosnku, chili i imbiru dodajemy sosy: sojowy ciemny, jasny, ostrygowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier, miód, ketchup oraz wodę i całość redukujemy do momentu kiedy osiągnie odpowiednio słodko-kwaśno-słodki smak, po czym zagęszczamy sos zawiesiną i doprawiamy sezamem.

Kiedy sos jest gotowy przechodzimy do kurczaka: w miseczce łączymy ze sobą jajko z mąką pszenną, ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz wodą, całość doprawiamy pieprzem białym oraz solą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, troszeczkę gęstszej niż ciasto na naleśniki.

Do tak przygotowanego ciasta przekładamy kawałki zamarynowanego kurczaka, którego smażymy podwójnie, na początku w oleju rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3 minuty, po czym wyciągamy go i  smażymy jeszcze raz, w temperaturze 220 stopni, do momentu aż będzie złocisty i chrupiący.

Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do sosu, dodajemy zieloną cebulkę i wykładamy na ugotowanym ryżu jaśminowym, dekorujemy prażonym sezamem i podajemy.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania kuchni chińskiej, to polecam Ci także przepis na kurczaka gong bao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat