Kurczak w sezamie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszny, chrupiący kurczak w sezamie - dla wielbicieli tzw. dań od chińczyka. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • białko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • sos sojowy ciemny

    20 mililitrów
  • ocet ryżowy

    10 mililitrów
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • woda

    1 łyżka
  • filet z kurczaka podwójny

    1 sztuka

Sos:

  • olej

    1 łyżeczka
  • imbir

    1 cm
  • czosnek

    2 ząbki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej sezamowy

    15 mililitrów
  • sos sojowy jasny

    30 mililitrów
  • ocet ryżowy

    10 mililitrów
  • sos sojowy ciemny

    15 mililitrów
  • sos ostrygowy

    15 mililitrów
  • cukier

    1 łyżka
  • miód

    2 łyżki
  • ketchup

    1 łyżka
  • woda

    70 mililitrów
  • zawiesina

    z 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 50 ml wody
  • sezam

    3 łyżki

Ciasto do kurczaka:

  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • mąka pszenna

    100 gramów
  • mąka ziemniaczna

    100 gramów
  • woda

    200 mililitrów
  • kurczak zamarynowany

Dodatki:

  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • ryż jaśminowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki do marynaty przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i zostawiamy na ok 30 minut.

W tym czasie na zimnego woka wlewamy olej, dodajemy czosnek, imbir oraz chili i podgrzewamy do momentu aż zaczną się smażyć.

Następnie do czosnku, chili i imbiru dodajemy sosy: sojowy ciemny, jasny, ostrygowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier, miód, ketchup oraz wodę i całość redukujemy do momentu kiedy osiągnie odpowiednio słodko-kwaśno-słodki smak, po czym zagęszczamy sos zawiesiną i doprawiamy sezamem.

Kiedy sos jest gotowy przechodzimy do kurczaka: w miseczce łączymy ze sobą jajko z mąką pszenną, ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz wodą, całość doprawiamy pieprzem białym oraz solą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, troszeczkę gęstszej niż ciasto na naleśniki.

Do tak przygotowanego ciasta przekładamy kawałki zamarynowanego kurczaka, którego smażymy podwójnie, na początku w oleju rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3 minuty, po czym wyciągamy go i  smażymy jeszcze raz, w temperaturze 220 stopni, do momentu aż będzie złocisty i chrupiący.

Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do sosu, dodajemy zieloną cebulkę i wykładamy na ugotowanym ryżu jaśminowym, dekorujemy prażonym sezamem i podajemy.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania kuchni chińskiej, to polecam Ci także przepis na kurczaka gong bao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat