Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sezamie wg Piotra Ogińskiego

5.0
(93)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszny, chrupiący kurczak w sezamie - dla wielbicieli tzw. dań od chińczyka. Polecam!

Składniki:

Marynata:

białko 1 sztuka
mąka ziemniaczna 2 łyżki
sos sojowy ciemny 20 mililitrów
ocet ryżowy 10 mililitrów
cukier 2 łyżeczki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
woda 1 łyżka
filet z kurczaka podwójny 1 sztuka

Sos:

olej 1 łyżeczka
imbir 1 cm
czosnek 2 ząbki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
olej sezamowy 15 mililitrów
sos sojowy jasny 30 mililitrów
ocet ryżowy 10 mililitrów
sos sojowy ciemny 15 mililitrów
sos ostrygowy 15 mililitrów
cukier 1 łyżka
miód 2 łyżki
ketchup 1 łyżka
woda 70 mililitrów
zawiesina z 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 50 ml wody
sezam 3 łyżki

Ciasto do kurczaka:

jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 1/3 łyżeczki
mąka pszenna 100 gramów
mąka ziemniaczna 100 gramów
woda 200 mililitrów
kurczak zamarynowany

Dodatki:

zielona cebulka 1 sztuka
ryż jaśminowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sezamie wg Piotra Ogińskiego

Składniki do marynaty przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i zostawiamy na ok 30 minut.

W tym czasie na zimnego woka wlewamy olej, dodajemy czosnek, imbir oraz chili i podgrzewamy do momentu aż zaczną się smażyć.

Następnie do czosnku, chili i imbiru dodajemy sosy: sojowy ciemny, jasny, ostrygowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier, miód, ketchup oraz wodę i całość redukujemy do momentu kiedy osiągnie odpowiednio słodko-kwaśno-słodki smak, po czym zagęszczamy sos zawiesiną i doprawiamy sezamem.

Kiedy sos jest gotowy przechodzimy do kurczaka: w miseczce łączymy ze sobą jajko z mąką pszenną, ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz wodą, całość doprawiamy pieprzem białym oraz solą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, troszeczkę gęstszej niż ciasto na naleśniki.

Do tak przygotowanego ciasta przekładamy kawałki zamarynowanego kurczaka, którego smażymy podwójnie, na początku w oleju rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3 minuty, po czym wyciągamy go i  smażymy jeszcze raz, w temperaturze 220 stopni, do momentu aż będzie złocisty i chrupiący.

Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do sosu, dodajemy zieloną cebulkę i wykładamy na ugotowanym ryżu jaśminowym, dekorujemy prażonym sezamem i podajemy.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania kuchni chińskiej, to polecam Ci także przepis na kurczaka gong bao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Framil 11.12.2022 10:12
Film sie nie wyświetla. Z YouTube tez zniknął

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak