Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka żytnia 3/4 szklanki, razowa
mleko ok 2 szklanki
jajko 2 duże
śmietana 18 proc 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
cukier trzcinowy 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka

DODATKOWO

porzeczki czerwone 1 szklanka
cukier puder do podania
olej do smażenia

Porada

Kto by nie chciał takiego śniadania, obiadu, czy deseru?:). A już dzieci pokochają Was za takie pyszności:).

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce.
Krok 1 - Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką foto
2
Tak przygotowane miksujemy. Im dłużej tym placuszki będą pulchniejsze.
Gotowe ciasto pozostawiamy na około 15 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy owoce.
Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Krok 2 - Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej. Do ciasta dodajemy stopniowo owoce.
Krok 3 - Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką foto
4
Ciasto z owocami nabieramy na łyżką i formujemy zgrabne placuszki na patelni. Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia.
Krok 4 - Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką foto
5
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy je oprószone cukrem pudrem w towarzystwie świeżych owoców.
Krok 5 - Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:03
Dobre takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak